Over Jeannette Hensen

Zelf heb ik jarenlang niet geweten dat autisme zo bepalend is geweest voor mijn (familie)geschiedenis.

Nadat mijn dochter de diagnose ADD/PDD-NOS kreeg ben ik mij gaan verdiepen in autisme. Daardoor kreeg ik langzamerhand het besef dat mijn vader ook autistisch moet zijn geweest. Het verbaasde me hoe weinig informatie ik kon vinden over wat het betekent voor niet-autistische kinderen om opgevoed te worden door een ouder met autisme.

Na mijn opleiding Master Special Educational Needs (MSEN) besloot ik zelf een onderzoek te gaan doen rondom dit onderwerp. In het onderzoek ‘Het zit in de familie’, deelden kinderen, ouders (met autisme) en hulpverleners hun ervaringen met autisme in het gezin. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het boek ‘familieASSpecten’ en de gelijknamige dvd.

Het onderzoek vraagt om een vervolg! Er is nog veel meer kennis nodig over de invloed van autisme op alle gezinsleden. Er zijn nog veel mensen die hun verhaal willen delen. De verhalen van kinderen, ouders en hulpverleners  mogen naast elkaar bestaan, zonder strijd en zonder oordeel. Verhalen van anderen zijn bedoeld om je eigen horizon te verbreden en kunnen de eigen ervaringen in een ander daglicht stellen.Het respectvol luisten naar elkaar verhalen leidt tot meer wederzijds begrip en versterking van zowel ouders, kinderen als hulpverleners. Uit alle verhalen kunnen gemeenschappelijke thema’s geformuleerd, besproken en uitgewerkt worden.

Ouders met autisme en hun partners willen handvatten om hun ouderschap op een positieve wijze in te vullen. Kinderen willen weten hoe ze de relatie met hun autistische ouder vorm kunnen geven. Hulpverleners willen meer kennis, zodat zij methodieken kunnen ontwikkelen voor de hulpverlening aan de niet-autistische kinderen en hun gezinnen.   

U kunt hieraan uw bijdrage leveren door actief mee te doen aan dit blog. Vertel uw verhaal, geef tips, reageer op artikelen, organiseer of bezoek activiteiten rondom dit thema in het land!

P.S. Ook in mijn dagelijkse werk speelt autisme een grote rol. In mijn praktijk begeleid ik met mensen met een psychiatrische stoornis, waaronder autisme spectrum stoornissen. Ik geef trainingen rondom autisme aan professionals.

Advertenties

3 Reacties op “Over Jeannette Hensen

 1. Dag Jeannette,
  Graag zou ik het boek willen bestellen (familieASSpecten) en met lotgenoten in contact willen komen. Ik herken heel veel in de verhalen van kinderen met een autistische ouder. Ik vermoed dat mijn inmiddels hoogbejaarde moeder autisme heeft. Ik heb al heel wat therapeuten gezien en therapieën gehad gedurende mijn “volwassen ” leven maar de pijn van het niet gegrond zijn,vaak geen rekening te houden met mijn grens en wat ik wil en en het al maar zoeken naar veiligheid in contact met andere mensen gaat niet echt over, al heb ik al een heel stuk van het traject naar een stabieler leven afgelegd. De pijn richt zich op het gemis aan een moeder toen ik klein was ( het voelde alsof mijn moeder van beton was gemaakt ) en naar mijn kinderen waarin ik erg heb moeten zoeken hoe ik moeder wilde zijn en de gedachte daarin gefaald te hebben.
  Veel puzzelstukjes zijn op z,n plaats gevallen na het lezen van het boekje : Autisme in het nest en andere lotgenotenverhalen. De herkenning voelt als een enorme opluchting en thuis komen. Ik dacht altijd dat ik andere mensen niet kan uitleggen wie mijn moeder is en hoe ze zich gedraagt . Lotgenoten zullen dit vast herkennen.
  Het verleden valt niet te veranderen, wel kan ik meer begrip krijgen voor mijn moeder en onze gezinsproblematiek en het een plek geven.

  groeten Jannie

  • Dag Jannie en Ria,

   In beide van jullie reacties herken ik veel van mijzelf en de relatie met mijn moeder, die zo goed als zeker autistisch is. Door haar leeftijd is dit nooit gediagnosticeerd, wat ik heel jammer vind. Het zou een stukje erkenning zijn voor mijn verdriet en gemis. Ook ik heb het boek ‘Autisme in het nest’ gelezen en voelde de opluchting te weten dat ik lang niet de enige ben.
   Toch spreek ik zelden iemand met eenzelfde ervaring. Jannie, ben jij inmiddels in contact gekomen met lotgenoten? Misschien kunnen wij – ook Ria?- eens met elkaar afspreken om ervaringen te delen?

   Groetjes,
   Ans

 2. Hallo, ik ben Ria, 64 jaar, en de laatste jaren ben ik er steeds meer van overtuigd dat mijn moeder autistische trekken heeft. Ik heb zelf op het ogenblik daar problemen mee, als ik naar mijn jeugd terug kijk. Ze heeft mij nooit geknuffeld, enalles moest altijd hetzelfde blijven. Ik heb moeten knokken voor een verandering zoals naar een gymvereniging enz. Als het aan mijn moeder had gelegen was het nu nog als in de jaren 50.
  Zij is nu 93 jaar en natuurlijk nog zo. Vooral geen veranderingen. Dit is maar een kort stukje, maar soms heb ik het gevoel dat ik daardoor naar een psychiater kan. Ik heb het gelukkig niet, maar heb zelf uit mijn gevoel mijn kinderen geknuffeld. Maar ik mis steeds meer dat mijn moeder dat nooit heeft gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s