Dochter van een moeder met autisme (4)

Ik ben een vrouw van 45 en opgegroeid met 2 broers (48 en 50) die beiden ASS persoonlijkheden zijn alsmede een zus van 51 die tevens spina bifida patiënt is alhoewel niet opgegroeid binnen ons gezin. Mijn moeder heeft nooit erkend dat er iets aan de hand was. Waarschijnlijk relateerde zij de symptomen en gedrag aan persoonlijkheid en karakter daar zij zelf nogal een einzelgänger was. En bovendien, in die tijd was er nog weinig bekend hierover. Pas onlangs is middels een test bij een van mijn broers ASS vastgesteld wat voor mij letterlijk een deur opende en ik eindelijk begreep wat er aan de hand was. Er viel een last van mij af want ik voelde mij schuldig dat ik geen emotionele band met mijn familie kon opbouwen. Ik heb veel op mijn tenen moeten lopen om niemand voor zijn voeten te stoten en mij aangepast. Volgens mijn moeder was de buitenwereld gek en zij niet en dus was ik ook gek en anders in het gezin. Behalve de broer bij wie ASS officieel is geconstateerd leven mijn andere zus en broer in onwetendheid (voor zover ik weet). De klachten en gedragssymptomen van mijn zus worden aan haar handicap toegeschreven. Bij de broer is in zijn kinderjaren doofheid geconstateerd. In die tijd gebeurde dat vaker daar de kinderen met ASS zich afsloten en niet reageerden en men was toen uiteraard niet bekend met de aandoening. Ik heb altijd getwijfeld aan zijn doofheid. Daar ik open en sociaal ben en bij vrienden en vriendinnen thuis kwam zag ik wel degelijk dat wij anders waren maar het was een enorme tweestrijd gepaard met schuldgevoelens. Vrienden en vriendinnen kwamen niet thuis bij mij dat was niet gewenst. Ik zou graag wat meer informatie en eventueel andere mensen ontmoeten en wellicht vindt u mijn verhaal ook interessant. Overigens heb ik geen negatieve gevoelens naar wie dan ook en doe ik dit niet om een verwerkingsproces in gang te zetten of oud zeer te verwerken. Ik heb interesse gekregen die ik graag wil delen en ik weet goed hoe ik om moet gaan met ASS persoonlijkheden want ik heb onbewust nooit anders gedaan.

Advertenties

Een Reactie op “Dochter van een moeder met autisme (4)

 1. Beste dochter-van,

  Ik ben zelf ook dochter van een moeder met autisme. Dit weet ik nog niet zo lang. Nu ik eindelijk begrijp waar ik vandaan kom en hoe dit mij gevormd heeft, ben ik op zoek gegaan naar informatie. Het boek FamilieASSpecten heb ik uiteraard gevonden, evenals het boek Autisme in het Nest. Allebei zeer interessante boeken.

  Over dochters van moeders in het bijzonder is nog geen specifieke informatie te vinden. Wat is de impact op ons, dochters van moeders met (vermoedelijk) autisme? Daarom ontstond bij mij de wens om hierover een boek te schrijven. Na overleg met een hulpverlener en enkele mede-lotgenoten heb ik een flyer gemaakt en een oproep voor (anonieme) bijdrages aan een boek door en voor dochters van moeders met (vermoedelijk) autisme.

  Op https://annakoenschot.wordpress.com staat de betreffende flyer geplaatst. Het betreft een oproep voor zelfgeschreven stukken van ca. 1,5 kantje A4.

  Voel je niet verplicht, uiteraard, maar wie hieraan een bijdrage zou willen doen is van harte welkom.

  Hartelijke groeten,
  Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s