Het boek ‘familieASSpecten’

 Het boek ‘familieASSpecten, kinderen en autistische ouders vertellen’ met de bijbehorende gelijknamig DVD is het verslag van het onderzoek ‘Het zit in de familie’. Dit verslag is een samenhangende collage geworden van filmbeelden, teksten, gedichten, verhalen, citaten en foto’s. U kunt het boek bestellen door € 24,95 + € 1,95 verzendkosten (= €26,90) over te maken op p9237405 tnv PIT Groningen ovv naam en adres.

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel kunt u de verhalen lezen van kinderen die elke dag te maken krijgen met problemen die autistische ouders als gevolg van hun autisme ondervinden. Daarnaast komen ook de autistische ouders zelf, hun niet-autistische partners en hulpverleners aan het woord. Aan de hand van diverse thema’s worden hun ervaringen door middel van een groot aantal citaten beschreven. Elk citaat in het boek is een kleine vertelling van een ervaringsdeskundige, die iets toevoegt aan onze kennis over autisme. De citaten (de constructies) van de individuele deelnemers zijn opgenomen zonder enig commentaar of toevoegingen van de onderzoeker.

Het tweede deel bestaat uit een gedetailleerde en uitgebreide wetenschappelijke verantwoording van het onderzoek ‘Het zit in de familie’, de grondslag voor dit boek. Naast de relevantie, opzet en uitvoering worden hier de resultaten van het onderzoek beschreven. Dit gedeelte staat op de Cdrom, die aan het boek is toegevoegd. Op de Cdrom is ook de film ‘familieASSpecten’ te zien. In de film vertellen acteurs de verhalen van autistische ouders en niet-autistische kinderen. De film laat ook fragmenten zien uit de verhalenworkshop met niet-autistische kinderen en hulpverleners.

Zie ook: http://www.asspect.nl/bladzijden/CMS-onderzoek.php

 Hensen, J. (2011). ‘familieASSpecten, kinderen en ouders vertellen’. Groningen: uitgeverij Asspect. ISBN: 978-90-9025992-5. Prijs €26,90 (inclusief CDrom en verzendkosten).

Notabene: Vanuit ideële overwegingen is de verkoopprijs van ‘Blub zei de gup’ lager dan de inkoopprijs. De kleine winst die met de verkoop van het boek ‘familieASSpecten’ gemaakt wordt, compenseert het verlies maar ten dele. Besteld u daarom beide boeken bij voorkeur niet via de boekhandel of internet, maar door het geld over te maken naar rekening 9237405 tnv PIT Groningen. U heeft het boek  sneller in huis en ons verlies is  kleiner doordat de boekhandelskosten niet betaald hoeven te worden.

Advertenties

7 Reacties op “Het boek ‘familieASSpecten’

 1. Bij deze wil ik je bedanken voor het schrijven van het boek familieASSpecten en voor je onderzoek.
  Ik ben een man van 46 jaar, en ik begreep toen ik in 1991 een boek van Uta Frith over autisme las, dat mijn vader (nu 78) autisme moest hebben. Hij heeft eigenlijk alle kenmerken behalve fladderende handen. Ik kon hem sindsdien veel beter begrijpen en hem zijn merkwaardige en onmogelijke gedrag vergeven. Langzamerhand ben ik toen ook mijn moeder uitleg gaan geven over het gedrag van mijn vader. Mijn moeder kan helaas zelf niet goed genoeg lezen om een boek te kunnen lezen. Uiteindelijk is het hierdoor geleidelijk aan voor iedereen gelukkig wat makkelijker geworden. Jouw boek is het eerste boek dat ik tegen ben gekomen dat gaat over de kinderen van autisten. Het was fijn om wat herkenning te vinden. Ik hoop dat er meer boeken over dit specifieke onderwerp gaan verschijnen. Nogmaals bedankt en complimenten.

 2. familieASSpecten, lijkt mij een mooi boek om te lezen.

 3. Goed om de ervaringsverhalen te lezen. Bedankt dat je ze met ons deelt!

 4. Dit boek heeft een heleboel bij me losgemaakt. Mijn hele jeugd met een ASS-vader en ASS-broer en zoals het momenteel gaat, alles bekijk ik nu op een andere manier.
  Het lezen van alle ervaringen van autistische ouders en hun kinderen helpt mij enorm.
  Iedereen die aan het boek heeft meegewerkt: Bedankt!

 5. Hallo Jeannette,
  Op deze weg wil ik je heel erg bedanken voor het schrijven van je boek. Ik voel zoveel herkenning in de verhalen van je boek dat ik er emotioneel van werd. Je kunt in de vakliteratuur en op internet zoveel informatie over ASS lezen maar een boek dat over de gevoelsmatige kant van het gezinsleven met autisme gaat, heb ik niet eerder gelezen. En dat is juist dat, wat je na een vaak jarenlange zoektocht zo nodig hebt. De herkenning, het begrip en benoemen van de moeilijkheden.
  Ook al ben ik inmiddels al vijf jaar niet meer samen met Pieter, raakt me het thema nog steeds. Voor mijn gevoel zit ik nog in een verwerking- en rouwproces van mijn huwelijk met Pieter.
  Er zijn soms momenten dat ik ineens weet waarom dingen gelopen zijn zoals het gebeurd is. Nu langzaam heb ik gevoelsmatig genoeg afstand om met de bril van het autisme, Pieter en zijn handelen van toen, te begrijpen. Vooral is het fijn dat ik mijn boosheid en pijn en machteloosheid naar hem toe een plek heb kunnen geven en een manier gevonden heb met hem in contact te zijn zonder dat het mij kwetst en ik die enorme machteloosheid voel.
  Ik heb nu niet meer met hem als partner te maken maar alleen nog als vader van mijn kinderen. In loop van de jaren heb ik gemerkt dat ook deze rol voor een autistische vader anders is als voor een “normale” gescheiden vader.
  Ik heb er inmiddels voor mezelf vrede mee dat ik de opvoeder voor mijn kinderen ben en heb geen verwachtingen meer naar Pieter toe.
  Ook mijn pogingen om voor de kinderen zowel vader als moeder te willen zijn en ze vooral te willen beschermen voor emotionele pijn in omgang met hun vader zijn veel minder geworden.
  Voor mij is dat nog wel het ergste geweest, te beseffen dat ik mijn kinderen niet kan beschermen voor teleurstelling in hun vader. Maar inmiddels zijn ze zo oud dat ze zelf een manier zoeken om ermee om te gaan. En mijn rol hierin is voor al, er voor ze te zijn als ze het er moeilijk mee hebben. Mijn dochter heeft er inmiddels voor gekozen om geen (amper) contact met haar vader te hebben. Mijn zoon gaat wel naar hem toe maar loopt tegen veel dingen aan. Gelukkig praat hij hier met mij over. Dus, nogmaals een heel dik compliment voor je.
  Groetjes, Sonja

  • Hallo Sonja, Weet niet of jij dit nog leest, want het is in 2011 geschreven.
   Ik herken zoveel in jouw stukje. Sinds 1 maart heeft mijn vriend de uitslag asperger. Heb 2 kids. 1 van bijna 3 en 1 van 1. Erg pittig dus.
   Misschien zou je mij een mail terug willen sturen.
   Vind jouw ervaring erg interessant, omdat naar mijn gevoel veel overeen komt.

 6. Ik ben heel blij met het boek familieASSpecten. De inhoud was zeer herkenbaar en ik voelde me er enorm door gesteund. Ik heb het boek ook naar de psychiater gestuurd die ik enkele jaren geleden bezocht nadat ik flink overspannen was geraakt. Hij verwees me destijds naar de biografie van Annie M. G, Schmidt. Daar was ik toen ook heel blij mee. In ieder geval een strohalm, iemand die me serieus nam in mijn zoektocht. Ik heb veel boosheid en dreigementen moeten incasseren als ik tegenover familieleden ook maar het woord ‘autisme’ gebruikte. Zelfs als dat in positieve zin was. Deze familieleden zullen zich nooit laten diagnosticeren. Voor mij hoeft dat ook niet. Maar ik ben wel blij dat ik weet dat ik niet gek ben al ben ik dan de uitzondering in mijn omgeving. Ik ben ook blij dat ik nu weet hoe ik moet omgaan met de mensen om me heen. Voel me veel minder persoonlijk geraakt en kan beter mijn grenzen bewaken. Ik kan ook meer voor hen betekenen omdat ik hen beter begrijp en zelf niet meer steeds zo overstuur ben. Jeannette Hensen bedankt voor het bijzondere boek familieASSpecten. Ik heb het al aan meerdere mensen cadeau gedaan en zal dat in de toekomst vast nog wel vaker doen.

  Met vriendelijke groet, Joke Ruiterveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s